czwartek, 27 stycznia 2011

Zdrowa Soja

Soja jest rośliną jednoroczną i nalezy do rodziny bobowatych. Soja pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji....

Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji. Soje produkuje sie także w Brazyli , Argentynie , Chinach oraz Indiach.

Soja ma bardzo duże walory odżywcze. Zawiera lekkostrawne białko, duża zawartość wapnia, potasu i magnezu. Produkty z soi pomagaja obniżyć poziom cholesterolu, pomagają zmniejszyć dolegliwości PMS i są mało kaloryczne.

Soja jest bardzo wartościowym pokarmem, podstawowym produktem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Z nasion soi robi się : kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.

A teraz prosta i pyszna potrawa z tofu (sera sojowego) :

Tofu w panierce:

Składniki :

400 g tofu, 1 jajko, mąka ziemniaczana do panierowania, 4 utarte ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru , 2 dymki

sos: 4 łyżki pasty z fermentowanej soi, kilka łyżek wytrawnego sherry, 1 łyżeczka oliwy z oliwek pasty chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Tofu odciśnij z nadmiaru wody , potem owiń ręcznikiem między dwoma talerzami zostaw przyciśnięte na około 20-25 minut. Następnię pokrój tofu w gruba kostkę , panieruj w mące ziemniaczanej i roztrzepanym wcześniej jajku. Usmaż z obu stron na gorcej oliwie , osusz na papierze kuchennym. Wymieszaj dokladnie składniki sosu. Dymke pokroj w małe paseczki.Zeszklij na patelni czosnek, dymke oraz imbir, dodaj tofu. Zalej wszystko sosem. Duś na małym ogniu , aż sos wniknie w tofu i odparuje. Podawaj z ryżem.

Smacznego ! :)

---

Prawo pracy - Prawo pracy, artykuły. porady, ciekawostki..
Książki audio do słuchania dla każdego. Bajki, biznes, lektury, języki obce w formacie mp3 ....


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz