czwartek, 3 lutego 2011

Spersonalizowany i indywidualny tok odchudzania pod nadzorem specjalisty

Dr Pierre Dukan w 2003 roku powołał międzynarodową grupę badawczą, która miała na celuzbadanie procesu rozpowszechniającej się plagi nadwag i otyłości na świecie. Grupa dietetyków zAnglii, Ameryki, Hiszpanii i Niemiec obserwuje zjawisko i szuka idealnego rozwiązania na współczesne problemy.

Przeprowadzone przez nich analizy ukazały, iż podstawową przyczyną braku efektów wszelakich diet jest bardzo restrykcyjny ich charakter. By to zmienić potrzebna jest indywidualna opieka nad pacjentem, która winna opierać się na dwóch podstawowych elementach. Po pierwsze ogromny wpływ mają na to osobiste relacje z tym, który ma zostać poddany diecie. Po drugie właściwe prowadzenie przez kolejne fazy diety, dzień po dniu aż do osiągnięcia pełnej stabilizacji.

Personalizacja pacjentów

DietyWszelkiego rodzaju pozycje książkowe, metody i plany, które propagują różnorakie sposoby walkiz nadwagą są różnej jakości i w dużej mierze są to metody ustandaryzowane. Tego typu źródła niebiorą pod uwagę konkretnej jednostki (powiązania z osobowością, dziedzicznymi skłonnościami,a także niejako gustem kulinarnym). Ostatnimi laty powstał projekt o nazwie „Masowapersonalizacja”. Program ten ma na celu stworzenie osobnego studium na temat każdego,indywidualnego przypadku. Jeden z czołowych, światowych dietetyków stworzył 154 pytania,które umożliwiają odpowiednie zdefiniowanie konkretnej sytuacji. Dzięki odpowiedziom naodpowiednio skonstruowane pytania – tworzony jest dla danej osoby całościowy plan odchudzania.Przy projekcie „Masowej personalizacji” pracowało 32 lekarzy, a także ekipa wyspecjalizowanych informatyków. Tego właśnie efektem zostało stworzenie pierwszego na świecie poradnika napisanego dla konkretnego odbiorcy. Przeanalizowanie dziesięciu tysięcy przypadków potwierdzatezę, iż indywidualne podejście do pacjenta jest idealnym rozwiązaniem sprawdzającym się wpraktyce.

Internet w walce z otyłością

W walce z otyłością świetnym narzędziem może być Internet, który daje nowe możliwościw „Masowej personalizacji”. Stwierdzono, iż na przykład we Francji na blisko 20 mln osób z nadwagąprzypada 270 dietetyków. Idealnym rozwiązaniem dla spersonalizowania prowadzenia tak szerokiejgrupy osób jest stworzenie coachingu przez Internet.

Uwaga: Spotkać się można z wieloma serwisami internetowymi promującymi coaching, jednakże jakdo tej pory na prawdę niewielu proponuje usługi w pełni spersonalizowane.

Grupa specjalistów pracująca nad personalizacją kuracji utworzyła serwis internetowy, który jest oparty na nowoczesnej technologii EARQ (czyli codzienny mailing zwrotny). Dzięki tej technologii codziennie użytkownik otrzymuje specjalnie przygotowany mail z menu na dany dzień, opis ćwiczeń,a także mające zachęcić go do pracy nad sobą porady. Wieczorem zaś pacjent emailowo odsyła sprawozdanie, w którym opisuje wagę w danym dniu. Zawiera w nim dodatkowo problemy, jakie posiadał w przygotowaniu jadłospisu, rygorystycznie ukazuje wszelkie odstępstwa od zasad, jakich się dopuścił, przedstawia swą aktywność fizyczną, poziom motywacji, a także opisuje produkt, naktórym najbardziej mu zależało w danym dniu. Jego odpowiedzi są analizowane przez lekarzy, a naich podstawie przygotowują oni porady na następny dzień. Tego typu program pomaga uzyskać maksymalną skuteczność kuracji i utrzymać efekty przez długi czas.

Metoda ukazana w praktyce

Kwestionariusz, w którym zawarte zostały 154 pytania pozwala ukazać profil pacjenta na podstawie zebranych o nim informacji. Po wypełnieniu odpowiedzi są one analizowane, a po ośmiu dniach zostaje przygotowana dokładna synteza w jednym egzemplarzu dla jednego pacjenta. Kwestionariusz ten można uzupełnić w Internecie lub znaleźć w książce „Maigrir a la carte”.

---

Więcej informacji o autorze projektu i jego rewolucyjnym sposobie odchudzania przeczytasz na stronie: www.dukanadieta.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

wtorek, 1 lutego 2011

Jak schudnąć po ciąży

W ciąży nie można sobie niczego odmawiać. Należy jeść wszystko, na co tylko mamy ochotę. Takie przeświadczenie panuje wśród bardzo wielu kobiet znajdujących się w błogosławionym stanie.

Wbrew pozorom pierwszym etapem pozbycia się niechcianego tłuszczu jest moment porodu gdzie kobiety tracą od pięciu do siedmiu kilo. Pozostaje, więc zaległe od pięciu do dziesięciu kilogramów. I wówczas jest to bardzo znaczący problem. Można oczywiście całą sytuację pozostawić naturze i czekać aż to ona sama przywróci nasze ciało do normalności. Może to jednak potrwać bardzo długo a co gorsza może się nie spełnić. Trzeba, zatem dopomóc naturze i przyśpieszyć samo odchudzanie.Zatem jak szybko schudnąć po ciąży? Przede wszystkim kobieta po urodzeniu dziecka powinna być aktywna i jeść w miarę normalnie. Oczywiście w ramach możliwości, na jakie pozwala jej dieta z powodu karmienia piersią. Ona sama pozwoli nam zrzucić część zbędnych dla nas dodatkowych kilogramów. W tym aspekcie jednym z najważniejszym etapów jest wstrzymanie się z dietą. Przez co najmniej pierwsze trzy miesiące nie wolno stosować jakieś drastycznej diety. Nawet w przypadku, kiedy kobieta praktycznie od razu decyduje się na porzucenie karmienia piersią. Musimy, bowiem pozwolić uspokoić się organizmowi, który do tej pory był bardzo mocno pobudzony z powodu ciąży. W tym czasie kobieta powinna skoncentrować się na zdrowym i stałym jedzeniu o stałych porach. Takie unormowanie przyniesie odpowiednie efekty. Po tym etapie należy jasno postawić cel, jaki chcemy uzyskać. Jako kobieta musimy dokładnie określić, do jakiej wagi chcemy powrócić i jak ma być wymodelowane nasze ciało. Tutaj trzeba przede wszystkim zagwarantować realność celu. Trzeba mieć, bowiem świadomość, że cały proces będzie trwał bardzo długo. Przewidywany czas to od ośmiu do nawet dwunastu miesięcy. W tym czasie powinniśmy skoncentrować się na zdrowym jedzeniu, które przyśpieszy i wesprze wszystkie inne działania. A tymi innymi działaniami będą przede wszystkim ćwiczenia fizyczne. Na początku należy je stosować, przez co najmniej 30 minut dziennie. Później należy ten czas stopniowo zwiększa aczkolwiek tak, aby nie przekroczył on jednej godziny czasu. Tak, aby nie przeciążyć swojego organizmu a efekty były szybkie i zadowalające. Z resztą przed rozpoczęciem jakichkolwiek ćwiczeń należy skontaktować się ze swoim lekarzem czy nie ma jakichkolwiek przeciwwskazań zdrowotnych, które mogą spowodować problemy z wykonywaniem zaplanowanych przez siebie ćwiczeń. Chodzi, bowiem oto, aby schudnąć a nie zrobić sobie przy okazji krzywdy. Po za tym jedynie dobrze zaplanowane ćwiczenia dają pewność tego, że po ciąży nie będziemy mieli efektu jojo i nasze kilogramy nie powrócą znacznie szybciej niż się ich pozbyliśmy.
pixel
---

jak szybko chudnąć


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ogień w twoim ciele - sport zdrowie dieta

W przypadku spadku temperatury potrzebujesz napojów i potraw, które nasycą i rozgrzeją twój organizm. Nie polecamy kalorycznego jedzenia, po którym waga pokaże niepotrzebne kilogramy, a proponujemy tylko wzbogacenie dań rozgrzewającymi przyprawami korzennymi.

Cynamon, imbir, goździki i kardamon w medycynie wschodniej uznane są za gorące wywołujące ogień w ciele. Zawierają olejki eteryczne i substancje, które również działają na trawienie i wzmacniają organizm.

IMBIR - jest mocnym antyseptykiem, pobudza wydzielanoe soków trawiennych i żólci, poprawia krążenie krwi, przeciwdziała jej nadmiernej krzepliwości i obniża ciśnienie tętnicze. Herbatę zaparzoną z kilkoma plasterkami świeżego i oczywiście, obranego korzenia imbiru warto pić profilaktycznie w okresie jesienno - zimowym i wczesną wiosną, kiedy najłatwiej o zaziębienie. Imbirem, zarówno świeżym, jak suszonym i mielonym, wzbogacaj jak najczęściej różne dania: słodkie i pikantne, rybne i drobiowe, sycące, lekkostrawne zupy, najlepiej typu krem, a szcególnie ryż. Imbir doskonale łączy się z czosnkiem, sosem sojowym i cebulą.

GOŹDZIKI - sa najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu działają bakteriobójczo oraz wzmacniają odporność. Systematyczne dodawanie niewielkich ilośći goździków do potraw pomaga w obniżeniu poziomu cukru i złego cholesterolu oraz poprawia trawienie. Używaj ich oszczędnie, bo mają intensywny aromat i piekący smak. Pasują do grzanego wina, marynat i pierników, a także do czerwonej kapusty, kapuśniaku, ciemnych mięs, w szczególności dziczyzny. Są znakomite do potraw z ryb słodkowodnych, przede wszystkim karpia i węgorza.

KARDAMON - przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie, działa moczopędnie i antywirusowo, pomaga w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Króluje przede wszystkim w kuchni arabskiej i indyjskiej jako składnik mieszanek przprawowych, np. curry czy garam masala. Odznacza się intensywnym ostrym aromatem z cytrynowo - pieprzową nutą. Podkreśla smak zup, potraw z mięsa i ryb, naleśników, placków i ciast, szczególnie szarlotki. Najzwyklejsza surówka z jabłek i marchewki z dodatkiem szczypty kardamonu nabiera orientalnego charakteru.

CYNAMON - zaledwie szczypta tej przyprawy dodana do gorącego napoju wystarczy, aby pobudzić krążenie krwi im rozgrzać cały organizm. Wdychanie olejku cynamonowego ulży przy nieżycie dróg oddechowych. Cynamon pomaga w trawieniu, łagodzi kolki, wzdęcia i biegunki. Jest przyprawą uniwersalną, dobrą do dań słodkich i pikantnych. Doprawia się nim jagnięcine, dodaje do ryżu, kompotów, ciast i deserów, a także do herbaty, grzanego wina oraz piwa. Klasykiem obiadowym na słodko jest ryż z jabłkami i cynamonem.
Uwaga: cynamon chiński - głównie jest dostępny na polskim rynku - zawiera duże ilości kumaryny, która może uszkadzać wątrobę. Dlatego lepiej sięgać po nie rzadko i używać bardzo oszczędnie.

Rozgrzewający Ryż Z Zielonym Groszkiem.
6 porcji po ok. 210 kcal
30 dag ryżu długoziarnistego, 5 dag mrożonego groszku, łyżka oliwy z oliwek, po łyżeczce masła i kminku, po 4 goździki i ziarna kardamonu, mały kawałek kory cynamonu, 900 ml bulionu wołowego, może byc z kostki.
Ryż wsyp do miski. Zalej taką ilością zimnej wody, aby całkowicie przykryła ziarna. Odstaw na 30 min. Następnie starannie odcedź. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj masło, roztop, delikatnie zamieszaj. Na gorący tłuszcz wrzuć goździki, cynamon, kardamon i kminek. Zwiększ płomień, smaż minutę. Wsyp groszeki ryż, wlej bulion. Rondel przykryj, gotuj powoli, aż ryz wchłonie cały bulion. Z gotowanego ryżu usuń goździki, cynamon i kardamon. Tak przygotowany ryż możesz przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni.

Czysty Napój Imbirowy
4 szklanki po ok. 7 kcal
20cm kawałek korzenia imbiru, 1,5 litra wody
Korzeń imbiru obierz, pokrój w plasterki. Zalej wodą. Zagotuj. Gotuj powoli, bez przykrycia, przez 15 minut. Płyn powinien odparować o 1/3. Odstaw na 5 min. przecedź.
HIT
Z Kardamonem Herbata Rumiankowa
4 szklanki po ok. 0,2 kcal
2 torebki rumianku/ herbaty rumiankowej, 4 ziarna kardamonu, litr wody
Rumianek i kardamon zalej wodą. Zagotuj. Gotuj powoli bez przykrycia przez 5 min. Przykryj, odstaw na 5 min. przecedź.

również Wanda Jackowska
Zielona herbata i związki katechinowe w niej zawarte.
PŁYNNE WZMOCNIENIE CZYLI COŚ DLA ORGANIZMU.... sport zdrowie dieta

---

www.sport-marcel.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Co zrobic, żeby się nie starzeć

Mija dzień za dniem, rok za rokiem a my jesteśmy coraz starsi. Co zrobic, żeby ten stan jak najlepiej znosić i nie dać się chorobom i dolegliwościom. Co zrobić, żeby czuć się młodym i za takiego się uważac. Takie pytanie trzeba postawić sobie samemu i wcielać to w życie!

W walce ze starzeniem się najważniejsza jest prawidłowa dieta oraz preparaty uzupełniające. Starzenie organizmu wywołują wolne rodniki. Komórki organizmu są narażone na ataki związków chemicznych czyli właśnie tych wolnych rodników. Kumulacja tych rodników najczęstsza jest u schyłku życia, stąd wtedy najwięcej chorób i dolegliwości.

Procesy starzenia można spowolnić, oddalić ich skutki. To nie bakterie ani wirusy są przyczynami wielu chorób. Najgroźniejszy jest skutek upływu czasu. Teoria wolnych rodników jest bardzo rozbudowana i szeroko opisana w literaturze medycznej. Dzięki tej wiedzy w ostatnim czasie udało się bardzo wydłużyć ludzkie życie. Skoro nasze choroby są wynikiem przyspieszonego starzenia to zajmowanie się pojedynczymi chorobami jest stratą czasu. Zadbajmy więc aby w organizmie naszym było jak najmniej tych rodników. Na przykład: aby oddalić starość już dziś powinno się przyjmować: vit. C -2,0 g dziennie w 4 podzielonych dawkach, Beta-karoten 10-30 mg dziennie, koenzym Q10- 30mg dziennie, selen 100mg a cynk 30 mg co drugi dzień, magnez zaś codziennie 250mg.

Pomyślmy, przykładowo, że ciało ludzkie w trakcie procesu starzenia podlega takim zmianom jak mięso leżące zbyt długo na słońcu a tłuszcz po prostu jełczeje. Trzeba szukać przeciwutleniaczy. Dużo tych przeciwutleniaczy naturalnych znajduje się w ziołach, przyprawach, brokułach, herbacie, pomidorach i w innych. U cierpiących na choroby serca laboratoryjnie można wykryć we krwi niski poziom przeciwutleniaczy. Brak witaminy B niszczy tętnice. Niewielkie niedobory chromu już w średnim wieku mogą wywołać cukrzycę. Wapno i witamina D potrafią skutecznie zapobiec złamaniom kości. Witaminy i minerały, jak i odpowiednie odżywianie już od dziś mogą zapobiegać gwałtownemu starzeniu.

---

Marian www.zdrowie nasze blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Schudnij we śnie

Brzmi jak sen - jesz co chcesz i chudniesz bez żadnych wyrzeczeń i problemów. Co więcej - wszystko to dzieje się we śnie. Dieta dr Pape , której nazwa pochodzi od jej twórcy, internisty dr Pape obiecuje, że jesteśmy w stanie normalne funkcjonować i nie musimy głodzić organizmu aby schudnąć

Brzmi jak sen - jesz co chcesz i chudniesz bez żadnych wyrzeczeń i problemów. Co więcej - wszystko to dzieje się we śnie. Dieta dr Pape , której nazwa pochodzi od jej twórcy, internisty dr Pape obiecuje, że jesteśmy w stanie normalne funkcjonować i nie musimy głodzić organizmu, aby schudnąć. Wraz z odpowiednim doborem jedzenia będziemy tracić na wadze podczas snu. Co więcej takei odchudzanie będzie dla nas naturalne, a zdrowie kobiety czy każdego mężczyzny może tylko na tym skorzystać.

Głównym założeniem diety jest konsumpcja śniadań, obiadów i kolacji zgodnie z indywidualnym zegarem biologicznym.

Dieta dr Pape polega generalnie na regulacji sposobu odżywiania poprzez przyjmowanie posiłków o odpowiednich porach.Na śniadanie dostareczamy zatem naszemu organizmowi tylko węglowodany - ale za to w dużych ilosciach.Nie wolno jeść białka .Wyklucza sie z tekj diety także produkty mleczne, mieso i jego przetwory oraz jajka.Wolno jeść za to wszelkie pieczywo , ryż , makaron , płatki śniadaniowe, musli ale bez mleka czy jogurtu.Podczas kolacji - przeciwnie, rezygnujemy z węglowodanów. Pijemy zioła.

W tej diecie bardzo ważne jest obserwowanie własnego biorytmu, który jest inny u każdego z nas i dopasowywanie do niego racji żywnościowych w ciągu dnia. Dieta działa dzięki specjalnym hormonom i dostosowaniu przyjmowania pokarmów zegara biologicznego człowieka. Oczywiście dr Pape zachęca do regularnego uprawiania sportów, bowiem mobilizuje on spalanie tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że każdy człowiek ma swój bardzo indywidualny biorytm, silniejsze i słabsze chwilie w ciągu dniu i w nocy i to z pewnością różni się u każdego z nas. Psychologia każdego z nas jest także bardzo różna. Kontrola hormonów odpowiedzielnych za spalanie tkanki tłuszczowej, na pewno nie jest niczym nowym. Ale zazwyczaj są pobudzane hormony, które są produkowane podczas ćwiczeń i to one są odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej .

Dlatego dieta dr Pape jest bardzo indywidualna - tak wyjątkowa, jak biorytmy każdego człowieka. Należy również uwzględnić, zgodnie z biorytmem w określonych porach, opracowane posiłków.

Praktyczność napewno nie jest zaletą tej diety ponieważ nie każdy może sobie pozwolić np. na jedzenie w każdej chwili w biurze. Nie każdy moze także udać się na drzemkę o 13:00 po południu mimo , że nasz biorytm się tego domaga.

---

Vausti VeirNetkobiety - eksperckie forum dla kobiet


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl